Местоположение

Община Мирково се намира в административните граници на Софийска област, в централните части на Република България. Тя е обособена като община през 1991 година след разделянето на бившата община Средногорие на шест самостоятелни административно – териториални единици: Златица, Пирдоп, Мирково, Челопеч, Чавдар и Антон.

Обхваща площ от 207, 6 кв.км, което е 1, 88 % от територията на България с общ брой на населението 2 872 души – съответно 0,04 % от населението на страната, което автоматично я поставя в групите на малките общини както в Софийска област, така и в национален мащаб.

Общината е разположена на 62 километра, на изток от град София, в западната част на Златишката котловина, като северната й граница попада върху южните склонове на Стара планина, а южната - върху северните склонове на Средна гора. На запад общината граничи с общините Горна Малина и Елин Пелин, на изток с Челопеч и Чавдар, на север с Етрополе, а на юг с Панагюрище, Ихтиман и село Петрич /община Златица/. Близостта до столицата и гр. Пловдив и възможността лесно да прави връзка със северната и южната част на страната /жп линията София – Бургас и главен път Е – 871 София – Карлово – Бургас/ поставя общината в благоприятно комуникационно положение.

 


Вижте по-голяма карта

   
   
© 2014 Община Мирково & Г.К.